ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟΕΛ

 istoria-apoel2

Η Ίδρυση του ΑΠΟΕΛ

Η Ιστορία του ΑΠΟΕΛ μας πηγαίνει πίσω στο χρόνο στις 8 Νοεμβρίου 1926 όταν κάπου 40 άτομα μαζεύτηκαν στο ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Χ΄Ιωάννου στην οδό Λήδρας με ένα και μοναδικό σκοπό: Να είναι μάρτυρες της γέννησης του ΠΟΕΛ (ο οποίος μετονομάστηκε 2 χρόνια αργότερα σε ΑΠΟΕΛ), της ομάδας που δίκαια στη πορεία του χρόνου θα αποκτούσε τον τίτλο του “θρύλου”.

Οι εμπνευστές και μετέπειτα ιδρυτές του ΑΠΟΕΛ (Γεώργιος Πούλιας, Α. Αρτέμης, Χρ. Πικής, Χρ. Συμεωνίδη, Χρ. Καρδίτσας και Οθ. Κυριακίδης) νωρίτερα τον Οκτώβριο του 1926 όταν συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Α. Αρτέμη και θεμελίωσαν το σύλλογο της Λευκωσίας δεν φαντάζονταν ότι το ΑΠΟΕΛ θα αγκαλιαζόταν με τόση αγάπη, θα συγκινούσε τις μάζες και θα προσέφερε χαρά στις επερχόμενες γενιές. Προτού όμως φτάσουμε στην γενέθλια για τον ΠΟΕΛ ημερομηνία της 8ής Νοεμβρίου 1926, προηγήθηκαν κάποια άλλα γεγονότα που ο κάθε φίλος του ΑΠΟΕΛ θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει.

Όλα ξεκίνησαν το 1922 με την έλευση στην Κύπρο του αείμνηστου Γεώργιου Πούλια. Ο Πούλιας ήλθε στη Κύπρο από την Ελλάδα προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση της επιχείρησης “Καπνοβιομηχανίας Διανέλλου και Βεργόπουλλου” αντικαθιστώντας έτσι τον αποθανόντα, μέγα ευεργέτη του Παγκυπρίου Γυμνασίου, αείμνηστο Βερόπουλο.
Ο Γεώργιος Πούλιας διακρίνετε για πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων η αγάπη του για τον αθλητισμό. Έτσι λοιπόν λίγες βδομάδες μετά την άφιξη του στην Κύπρο αναμείχθηκε στα εσωτερικά προβλήματα των υπαρχόντων εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικών σωματείων, δηλαδή του Τράστ και του Πανεργατικού. Η δυσαρέσκεια του Πούλια όμως ως προς τον τρόπο επιλογής των μελών του Τραστ θα αποτελούσε την αφορμή για να ιδρύσει αργότερα ένα καινούργιο σωματείο το οποίο έμελλε να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όσο και στην ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού γενικότερα.
Η μεγάλη αγάπη του Γεώργιου Πούλια για το ποδόσφαιρο τον έσπρωξε να παρακολουθεί συχνά-πυκνά τους αγώνες που διοργανώνονταν στις περιοχές γύρω από τον Προμαχώνα, ανάμεσα σε συνοικιακές ομάδες. Μια από τις συνοικιακές αυτές ομάδες ήταν και ο αετός. Στον Αετό αγωνίζονταν εκείνη την εποχή μεταξύ άλλων, οι αδελφοί Συμεωνίδη, Διομήδης και Χρίστος, με τον πρώτο να αποτελεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας. Ο Γεώργιος Πούλιας μαγεύτηκε από το ταλέντο του Διομήδη Συμεωνίδη και φρόντισε να τον γνωρίσει από κοντά. Η γνωριμία αυτή οδήγησε σε μια μεγάλη ειλικρινή φιλία.
Ο Συμεωνίδης ήταν αυτός που εμπνεύστηκε αρχικά τη δημιουργία νέου ποδοσφαιρικού σωματίου στη Λευκωσία, ιδέα την οποία ασπάστηκε αργότερα και ο Πούλιας, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν οι ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη μεταξύ ατόμων που συμφωνούσαν με τους δύο φίλους. Αυτή η σύσκεψη κατέληξε μετέπειτα στη Ιδρυτική Συνέλευση της 8ης Νοεμβρίου του 1926. Στη συνέλευση αυτή αποφασίστηκε το όνομα του νέου σωματείου (ΠΟΕΛ) καθώς και ο πρώτος πρόεδρος του σωματείου (εκλέγηκε ομόφωνα ο Γεώργιος Πούλιας) και ο πρώτος γενικός γραμματέας (Χριστόδουλος Πικής).

 

Πρώτος χώρος στέγασης του νεοσυσταθέντως σωματείου ορίστηκε η λέσχη Αθηναίων, ένα οίκημα στο τέρμα της οδού Λήδρας.

Ιστορική Αναδρομή

Σύντομη Αναφορά

Σε μια 80χρονη επιτυχημένη πορεία όπως ήταν η πορεία του ΑΠΟΕΛ είναι φυσικό να υπάρχουν αναρίθμητα γεγονότα που μπορεί κανείς να αναφέρει. Στις παρακάτω σελίδες θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε σε συντομία τα πιο σημαντικά γεγονότα των 80 αυτών χρόνων ιστορίας του ΑΠΟΕΛ.

1926 (8 Νοεμβρίου).Με εμπνευστή το Διομήδη Συμεωνίδη και πρωτεργάτη το Γεώργιο Πούλια ιδρύθηκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ), ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη μορφή του σωματείου ΑΠΟΕΛ.

1928. Σε μια συνέλευση του σωματείου αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί ομάδα στίβου και έτσι ο ΠΟΕΛ μετονομάστηκε σε ΑΠΟΕΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας) και δημιούργησε επιπλέον ομάδα πετόσφαιρας και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

1932. Στο πρώτο ανεπίσημο πρωτάθλημα πόλεων που διοργάνωσε ο Πεζοπορικός, το ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τον τίτλο όταν νίκησε στον τελικό της 5ής Μαΐου την ΑΕΛ στο ΓΣΖ με σκορ 4-0. 80 οπαδοί του ΑΠΟΕΛ πήγαν στη Λάρνακα με τα ποδήλατα του για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

1933. Στο δεύτερο ανεπίσημο πρωτάθλημα που διοργάνωσε το ΑΠΟΕΛ η ομάδα της Λευκωσίας πήρε την 3η θέση.

1934. Με την Ανόρθωση να έχει σειρά για διοργάνωση του τρίτου ανεπίσημου πρωταθλήματος, το Τραστ παρέβλεψε τη σειρά και για να γιορτάσει τα 10χρονά του προκήρυξε το πρωτάθλημα. Η Ανόρθωση αντέδρασε και δημιουργήθηκε ένταση. Ο ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΛ επενέβηκαν και συγκάλεσαν σύσκεψη για να λύσουν το πρόβλημα. Επειδή οι διαφορές δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν σε νέα σύσκεψη στο οίκημα του ΑΠΟΕΛ στις 23 Σεπτεμβρίου ιδρύθηκε η ΚΟΠ για να λειτουργεί ως συντονιστικός φορέας.

1934-35. Στο πρώτο επίσημο Παγκύπριο πρωτάθλημα το ΑΠΟΕΛ παίρνει την 3η θέση. Η πιο μεγάλη νίκη του σημειώθηκε επι της Ανόρθωσης με σκορ 4-0. Στο πρώτο Παγκύπριο Κύπελλο έφτασε στον τελικό αλλά έχασε από το Τραστ.

1935-36. Το ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρώτο του Πρωτάθλημα πετυχαίνοντας ταυτόχρονα ρεκόρ σε γκολ πρωταθλήματος (52 γκολ). Στο κύπελλο αποκλείστηκε στον ημιτελικό από το Τραστ.

1936-37. Πετυχαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του το νταμπλ. Αφού ισοβάθμησε στην κορυφή του πρωταθλήματος με το Τραστ πήρε τον τίτλο λόγω διαφοράς τερμάτων. Ενώ στο κύπελλο νίκησε το Τραστ στον τελικό με 2-1 και κατέκτησε το τρόπαιο.

 

1937-38.Δεύτερος συνεχόμενος τίτλος πρωταθλήματος για το ΑΠΟΕΛ αφού επικράτησε σχετικά εύκολα, όταν σε 8 μόνο αγώνες συγκέντρωσε 13 βαθμούς και κατέκτησε τον τίτλο. Στο κύπελλο αποκλείστηκε στην ημιτελική φάση.

1938-39. Το ΑΠΟΕΛ πέτυχε αήττητη κατάκτηση του πρωταθλήματος έχοντας την καλύτερη άμυνα στην μέχρι τότε ιστορία του αφού δέχτηκε μόνο 11 τέρματα. Στο κύπελλο έχασε στον τελικό από την ΑΕΛ με 3-1.

1939-40. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα. Στο κύπελλο αποκλείστηκε από την ΑΕΛ στον ημιτελικό με 2-0.

1940-41.Το ΑΠΟΕΛ κατακτά για δεύτερη φορά το κύπελλο αλλά χάνει μετά από τέσσερα χρόνια στην κορυφή το πρωτάθλημα.

1942-44. Το πρωτάθλημα δε διεξήχθη λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

1944-45. Μετά από τρία χρόνια αγωνιστικής απραξίας το ΑΠΟΕΛ ισοβαθμεί με την ΕΠΑ στην κορυφή του πρωταθλήματος αλλά χάνει τον τίτλο σε αγώνες μπαράζ. Στο κύπελλο έχασε στον τελικό από τη ΕΠΑ με 3-1.

1945-46. Πήρε και πάλι τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα έχοντας όμως σημειώσει τη μεγαλύτερη του νίκη (νίκησε 12-1 την Τσεττίν Κγιά). Στο κύπελλο έχασε και πάλι στον τελικό από την ΕΠΑ με 2-1.

1946-47. Το ΑΠΟΕΛ πετυχαίνει το ταμπλ για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς να δεχτεί ήττα, ενώ στο κύπελλο νίκησε την Ανόρθωση στον τελικό με 4-1.

1947-48. Και πάλι κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς να δεχτεί ήττα με την άμυνά του να δέχεται μόλις 7 γκολ. Στο κύπελλο έχασε στον τελικό από την ΑΕΛ με 2-0.

1948-49. Τρίτη αήττητη συνεχόμενη κατάκτηση πρωταθλήματος που αποτελεί μοναδικό ρεκόρ στην Κύπρο. Επίσης πέτυχε για δεύτερη φορά στην ιστορία του το απόλυτο των βαθμών (14 νίκες σε 14 αγώνες). Στο κύπελλο όμως έχασε στον επαναληπτικό τελικό από την Ανόρθωση με 3-0. Ο τελικός είχε διακοπεί στο 87΄λόγω επεισοδίων ενώ το ΑΠΟΕΛ προηγείτο με 3-2.

1949-50. Μετά από 40 συνεχείς αγώνες χωρίς ήττα το ΑΠΟΕΛ τερματίζει αυτή τη χρονιά στην 3η θέση ενώ στο κύπελλο αποκλείεται στην προημιτελική φάση από την Τσεττίν Καγιά με 1-0.

 

Περίοδος 1950 – 1970

1950-51. Πήρε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα όταν έχασε τον τίτλο από την Τσεττίν Καγιά κατέκτησε όμως με εντυπωσιακό τρόπο το κύπελλο όταν στον τελικό διέλυσε την ΕΠΑ με 7-0 πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο σκορ σε τελικό κυπέλλου.

1951-52. Το ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα για 9η φορά στην ιστορία του. Στο κύπελλο αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον Πεζοπορικό με 3-0.
1952-53. Για την Ασπίδα Πάκκου το ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε από την Κυπελλούχο Τσεττίν Καγιά με 2-1. Στο πρωτάθλημα πήρε την 3η θέση ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση από την ΕΠΑ .

1953-54. Πήρε τη 2η θέση στο πρωτάθλημα. Στο κύπελλο έμεινε στον προημιτελικό αφού έχασε από την Τσεττίν Καγιά με 2-1.

1954-55. Το ΑΠΟΕΛ πήρε τη 3η θέση στο πρωτάθλημα ενώ δέχθηκε δύο βαριές ήττες. Έχασε με 4-0 στον πρώτο γύρο και με 7-1 (η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ) από τον Πεζοπορικό. Στο κύπελλο αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τη Νέα Σαλαμίνα με 3-2.

1955-56. Πάλεψε τον τίτλο με την ΑΕΛ αλλά τελικά πήρε τη 2η θέση. Δεν διεξήχθη το κύπελλο λόγω του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

1956-57. Το ΑΠΟΕΛ τερμάτισε στην 9η και τελευταία θέση αλλά στάθηκε τυχερό αφού αποφασίστηκε λίγο πριν τελειώσει το πρωτάθλημα να μην ισχύσει η διαβάθμιση. Ούτε και αυτή την περίοδο διεξήχθη το κύπελλο.

1957-58. Πήρε την 6η θέση στο πρωτάθλημα ενώ το κύπελλο και πάλι δεν έγινε.

1958-59.Αυτή τη χρονιά διεξήχθη μόνο κύπελλο το οποίο ονομάστηκε Κύπελλο Ανεξαρτησίας. Το ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τη μετέπειτα Κυπελλούχο Ανόρθωση με 3-1.

1959-60 Πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα ενώ και πάλι δεν είχαμε διοργάνωση του Κυπέλλου.

1960-61. Μέτρια χρονιά για τον ΑΠΟΕΛ. Πήρε την 5η θέση στο πρωτάθλημα.

1961-62. Πήρε την 9η θέση στο πρωτάθλημα ενώ στο Κύπελλο που επανήρχησε αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρω χάνοντας με 2-0 από τον Ορφέα Λευκωσίας .

 

1962-63. Έδωσε τη μάχη για τον τίτλο με την Ανόρθωση αλλά την έχασε. Πήρε τη 2η θέση. Αναδείχθηκε όμως Κυπελλούχος Κύπρου για 5η φορά στην ιστορία του νικώντας στον τελικό την Ανόρθωση, ισοφαρίζοντας έτσι την ΕΠΑ σε κατακτήσεις Κυπέλλου.

1963-64.Το ΑΠΟΕΛ κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του την Ασπίδα Πάκκου όταν νίκησε με 1-0 την πρωταθλήτρια Ανόρθωση. Το πρωτάθλημα δεν τελείωσε, διακόπηκε στην 7η αγωνιστική λόγω ταραχών με τους Τουρκοκυπρίους. Το κύπελλο όμως διεξήχθη κανονικά και το ΑΠΟΕΛ έχασε στον τελικό από την Ανόρθωση με 3-0. Στην Ευρώπη ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία. Αφού συνέτριψε την Τζόβικ Λυν Όσλο με 6-0 πήρε την πρώτη του πρόκριση. Στον δεύτερο γύρο όμως δέχθηκε την πιο βαριά του ήττα χάνοντας με 16-1 από τη Σπόρτιγκ Λισσαβώνας.

1964-65. Για την Ασπίδα του Πάκκου το ΑΠΟΕΛ σαν κάτοχος έχασε από την Κυπελλούχο Ανόρθωση με 4-3. Όμως κατέκτησε για 10η φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα πετυχαίνοντας και νέα επίδοση για το σύλλογο στην επίθεση( σημείωσε 68 γκολ). Στο κύπελλο αποκλείστηκε από τον 1ο γύρο από τον Απόλλωνα με 6-5.

1965-66. Πήρε την 7η θέση στο πρωτάθλημα ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε και πάλι στον 1ο γύρο από τον Απόλλωνα με 2-1.

1966-67. Με κίνητρο πλέον τη συμμετοχή στην Ά Εθνική το ΑΠΟΕΛ ισοβάθμησε στην 1η θέση με τον Ολυμπιακό αλλά έχασε τον τίτλο στη διαφορά τερμάτων. Πέτυχε δε τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του όταν νίκησε τον Άρη με 17-1. Επίσης πέτυχε τη μεγαλύτερη επίδοση του στην επίτευξη τερμάτων αφού σημείωσε 89 τέρματα. Ο Αντρέας Στυλιανού ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 29 γκολ. Στο Κύπελλο το ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε στον προημιτελικό πάλι από τον Απόλλωνα με 3-1.
1967-68. Το ΑΠΟΕΛ πήρε την 9η θέση στο πρωτάθλημα όμως κατέκτησε το Κύπελλο για 6η φορά και έγινε η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις Κυπέλλου όταν νίκησε στον τελικό την ΕΠΑ με 2-1.

1968-69. Έχασε την τελευταία Ασπίδα Πάκκου όταν ηττήθηκε από την πρωταθλήτρια ΑΕΛ με 2-1. Στο πρωτάθλημα πήρε την 8η θέση αλλά κατέκτησε εκ νέου το Κύπελλο όταν νίκησε την Ομόνοια με 1-0.

1969-70. Πήρε την 4η θέση στο πρωτάθλημα ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον Πεζοπορικό με 2-0.

1970-71. Το ΑΠΟΕΛ πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα και ο Αντρέας Στυλιανού μοιράστηκε την 1η θέση στους σκόρερ με 11 γκολ. Στο Κύπελλο το ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε και πάλι στον ημιτελικό αυτή τη φορά από την Ανόρθωση με 4-1.

1971-72. Πήρε την 7η θέση στο πρωτάθλημα ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε για Τρίτη συνεχή χρονιά από τον τελικό. Έχασε στον ημιτελικό από τον Πεζοπορικό με 3-2.

 

1972-73. Κατέκτησε το νταμπλ για 3η φορά στην ιστορία του και έγινε έτσι η πρώτη ομάδα στην Κύπρο που το πετυχαίνει. Κατέκτησε το πρωτάθλημα με χαρακτηριστική άνεση και απέκτησε το δικαίωμα συμμετοχής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α΄Εθνικής. Στο κύπελλο νίκησε στον τελικό τον Πεζοπορικό με 1-0.

1973-74. Μια θρυλική χρονιά για το ΑΠΟΕΛ. Στην Α΄Εθνική κατάφερε ότι δεν πέτυχε καμιά άλλη Κυπριακή ομάδα. Παρέμεινε στην κατηγορία τερματίζοντας στη 13η θέση. Όμως τα γεγονότα που ακολούθησαν με την Τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου, το ΑΠΟΕΛ δεν συμμετείχε την επόμενη χρονιά και ο θεσμός σταμάτησε.

1974-75. Την περίοδο αυτή δε συμμετέχει στην Ά Εθνική αλλά ούτε και στο Παγκύπριο πρωτάθλημα. Συμμετέχει όμως ανεπίσημα και με τα αποτελέσματα που φέρνει παίρνει την ανεπίσημη 1η θέση. Στο Κύπελλο αποκλείεται από τον 1ο γύρο από το Παραλίμνι με 2-0.

1975-76 Το ΑΠΟΕΛ έλαβε μέρος κανονικά και πήρε τη 2η θέση στο πρωτάθλημα. Στο κύπελλο όμως κατέκτησε το τρόπαιο με εντυπωσιακό τρόπο όταν στον τελικό συνέτριψε με 6-0 την Αλκή γιορτάζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα 50χρονά του.

1976-77. Στην Ευρώπη πρώτα και στο κύπελλο κυπελλούχων απέκλεισε τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης φέρνοντας 0-0 στο Καυτατζόγλειο και νίκησε την ομάδα της Θεσσαλονίκης με 2-0 φθάνοντας στη πρόκριση μετά από 13 χρόνια. Στο 2ο γύρο υποχρέωσε στο ΓΣΠ σε ισοπαλία τη Νάπολι για να χάσει στην Ιταλία με 2-0 την πρόκριση. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παίρνει τη 2η θέση στο πρωτάθλημα . Στο κύπελλο το ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από το Παραλίμνι με 1-0 στον επαναληπτικό του 2-2.

1977-78, Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά πήρε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Κατέκτησε όμως πανηγυρικά το κύπελλο όταν στο τελικό νίκησε καθαρά τον Ολυμπιακό με 3-0.

1978-79. Το ΑΠΟΕΛ αποκτά σαν έδρα του πλέον το Μακάριο Στάδιο και δίνει μεγάλη μάχη με την Ομόνοια μέχρι το τέλος σχεδόν του πρωταθλήματος για την κατάκτηση του τίτλου. Τερματίζει όμως και πάλι στη 2η θέση. Στο κύπελλο το ΑΠΟΕΛ πήρε το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όταν στον τελικό νίκησε την ΑΕΛ με 1-0.

1979-80. Η σεζόν ξεκίνησε με την επαναφορά του θεσμού της Ασπίδας, πιο γνωστού σήμερα ως Σούπερ Καπ. Στον πρώτο τελικό μετά από το 1968 το ΑΠΟΕΛ έχασε από την Ομόνοια με 3-0. Στο πρωτάθλημα όμως το ΑΠΟΕΛ μετά από έξι χρόνια κατάφερε να αποσπάσει τον τίτλο από την Ομόνοια έστω και στη διαφορά των τερμάτων. Πάντως αυτό το πρωτάθλημα σημαδεύτηκε από τις πολλές διακοπές αγώνων που κρίνονταν στα χαρτιά. Στο κύπελλο το ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε στον προημιτελικό από τον Απόλλωνα με 3-0.

 

Περίοδος 1970 – 1980

1970-71. Το ΑΠΟΕΛ πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα και ο Αντρέας Στυλιανού μοιράστηκε την 1η θέση στους σκόρερ με 11 γκολ. Στο Κύπελλο το ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε και πάλι στον ημιτελικό αυτή τη φορά από την Ανόρθωση με 4-1.

1971-72. Πήρε την 7η θέση στο πρωτάθλημα ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε για Τρίτη συνεχή χρονιά από τον τελικό. Έχασε στον ημιτελικό από τον Πεζοπορικό με 3-2.

1972-73. Κατέκτησε το νταμπλ για 3η φορά στην ιστορία του και έγινε έτσι η πρώτη ομάδα στην Κύπρο που το πετυχαίνει. Κατέκτησε το πρωτάθλημα με χαρακτηριστική άνεση και απέκτησε το δικαίωμα συμμετοχής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α΄Εθνικής. Στο κύπελλο νίκησε στον τελικό τον Πεζοπορικό με 1-0.

1973-74. Μια θρυλική χρονιά για το ΑΠΟΕΛ. Στην Α΄Εθνική κατάφερε ότι δεν πέτυχε καμιά άλλη Κυπριακή ομάδα. Παρέμεινε στην κατηγορία τερματίζοντας στη 13η θέση. Όμως τα γεγονότα που ακολούθησαν με την Τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου, το ΑΠΟΕΛ δεν συμμετείχε την επόμενη χρονιά και ο θεσμός σταμάτησε.

1974-75. Την περίοδο αυτή δε συμμετέχει στην Ά Εθνική αλλά ούτε και στο Παγκύπριο πρωτάθλημα. Συμμετέχει όμως ανεπίσημα και με τα αποτελέσματα που φέρνει παίρνει την ανεπίσημη 1η θέση. Στο Κύπελλο αποκλείεται από τον 1ο γύρο από το Παραλίμνι με 2-0.

1975-76 Το ΑΠΟΕΛ έλαβε μέρος κανονικά και πήρε τη 2η θέση στο πρωτάθλημα. Στο κύπελλο όμως κατέκτησε το τρόπαιο με εντυπωσιακό τρόπο όταν στον τελικό συνέτριψε με 6-0 την Αλκή γιορτάζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα 50χρονά του.

1976-77. Στην Ευρώπη πρώτα και στο κύπελλο κυπελλούχων απέκλεισε τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης φέρνοντας 0-0 στο Καυτατζόγλειο και νίκησε την ομάδα της Θεσσαλονίκης με 2-0 φθάνοντας στη πρόκριση μετά από 13 χρόνια. Στο 2ο γύρο υποχρέωσε στο ΓΣΠ σε ισοπαλία τη Νάπολι για να χάσει στην Ιταλία με 2-0 την πρόκριση. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παίρνει τη 2η θέση στο πρωτάθλημα . Στο κύπελλο το ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από το Παραλίμνι με 1-0 στον επαναληπτικό του 2-2.

1977-78, Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά πήρε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Κατέκτησε όμως πανηγυρικά το κύπελλο όταν στο τελικό νίκησε καθαρά τον Ολυμπιακό με 3-0.

 

1978-79. Το ΑΠΟΕΛ αποκτά σαν έδρα του πλέον το Μακάριο Στάδιο και δίνει μεγάλη μάχη με την Ομόνοια μέχρι το τέλος σχεδόν του πρωταθλήματος για την κατάκτηση του τίτλου. Τερματίζει όμως και πάλι στη 2η θέση. Στο κύπελλο το ΑΠΟΕΛ πήρε το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όταν στον τελικό νίκησε την ΑΕΛ με 1-0.

1979-80. Η σεζόν ξεκίνησε με την επαναφορά του θεσμού της Ασπίδας, πιο γνωστού σήμερα ως Σούπερ Καπ. Στον πρώτο τελικό μετά από το 1968 το ΑΠΟΕΛ έχασε από την Ομόνοια με 3-0. Στο πρωτάθλημα όμως το ΑΠΟΕΛ μετά από έξι χρόνια κατάφερε να αποσπάσει τον τίτλο από την Ομόνοια έστω και στη διαφορά των τερμάτων. Πάντως αυτό το πρωτάθλημα σημαδεύτηκε από τις πολλές διακοπές αγώνων που κρίνονταν στα χαρτιά. Στο κύπελλο το ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε στον προημιτελικό από τον Απόλλωνα με 3-0.

Περίοδος 1980 – 1990

1980-81. Στο θεσμό της Ασπίδας το ΑΠΟΕΛ έχασε και πάλι από την Ομόνοια με 1-0. Η κυριαρχία της Ομόνοιας συνεχίστηκε και το ΑΠΟΕΛ επανήλθε ξανά στη 2η θέση στο πρωτάθλημα. Στο κύπελλο αποκλείστηκε στον 1ο γύρο από την Ομόνοια με 2-1.

1981-82. Το ΑΠΟΕΛ τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος ενώ στο κύπελλο έφθασε μέχρι τον ημιτελικό όπου έχασε από την Ομόνοια με 1-0.

1982-83. Πάλι πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο και πάλι αποκλείστηκε στον ημιτελικό, αυτή τη φορά από το Παραλίμνι με 1-0.

1983-84. Στο πρωτάθλημα περιορίστηκε στη 4η θέση αλλά κατέκτησε το κύπελλο για 12η φορά στην ιστορία του όταν νίκησε στον τελικό τον Πεζοπορικό με 3-1 στη παράταση.

1984-85. Κατέκτησε την Ασπίδα για δεύτερη φορά στην ιστορία του όταν νίκησε με 1-0 την πρωταθλήτρια Ομόνοια. Πήρε τη 2η θέση στο πρωτάθλημα ενώ στο κύπελλο που διεξήχθη για πρώτη φορά με διπλούς αγώνες αποκλείστηκε από την Ομόνοια στον προημιτελικό.

1985-86. Μετά από παρέλευση 6 χρόνων το ΑΠΟΕΛ επέστρεψε στο θρόνο κατακτώντας το 13ο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Ο Γιάννος Ιωάννου πήρε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με 22 τέρματα. Στο κύπελλο έχασε στον τελικό από τον Απόλλωνα με 2-0 χάνοντας έτσι και την ευκαιρία για νταμπλ.

 

1986-87. Στην Ευρώπη και στο κύπελλο πρωταθλητριών το ΑΠΟΕΛ απέκλεισε την Ελσίνκι Φιλανδίας με 1-0 και 2-3 ενώ στο δεύτερο γύρο αρνήθηκε να ταξιδέψει στην Τουρκία να αντιμετωπίσει την Μπεσίκτας για καθαρά πολιτικούς λόγους (η Κυβέρνηση δεν επέτρεψε στο ΑΠΟΕΛ να αγωνιστεί) με αποτέλεσμα την τιμωρία του από την ΟΥΕΦΑ με δύο χρόνια αποκλεισμό.
Κατέκτησε για 3η φορά την Ασπίδα όταν επιβλήθηκε με 6-5 του κυπελλούχου Απόλλωνα και πήρε τη 2η θέση στο πρωτάθλημα μετά από μια μεγάλη τιτανομαχία με την Ομόνοια. Στο κύπελλο αποκλείστηκε από τον Απόλλωνα στον προημιτελικό με τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ.
1987-88 Η υποχώρηση της Ομόνοιας έδινε την ευκαιρία στο ΑΠΟΕΛ να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Όμως και πάλι πήρε τη θέση μένοντας ένα βαθμό πίσω από τον Πεζοπορικό. Στο κύπελλο το ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε στον ημιτελικό με δύο ήττες από την ΑΕΛ.

1988-89. Πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε και πάλι στον ημιτελικό αυτή τη φορά από τον Άρη.

1989-90. Το ΑΠΟΕΛ έκανε μια εντυπωσιακή παρουσία στο πρωτάθλημα και κατέκτησε πανηγυρικά τον τίτλο. Ο Σίνισα Γκόκιτς πέτυχε19 γκολ και πήρε την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ. Στο κύπελλο αποκλείστηκε στο δεύτερο γύρο από το Παραλίμνι.

1990-91. Έχασε την Ασπίδα αφού ηττήθηκε από τη Νέα Σαλαμίνα με 1-0. Στο πρωτάθλημα πήρε τη 3η θέση ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε από τον 1ο γύρο όταν ηττήθηκε δύο φορές από τον Απόλλωνα.

Περίοδος 1990 – σήμερα

1991-92. Το ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από μια δυνατή μονομαχία με την Ανόρθωση. Στο κύπελλο όμως αποκλείστηκε στο προημιτελικό από την Ομόνοια

1992-93. Απέκλεισε στο κύπελλο κυπελλούχων την Μπάγκο Ιρλανδίας με 1-1 εκτός και 2-1 στην Λευκωσία αλλά στη συνέχεια έπεσε πάνω στην μεγάλη τότε Παρί Σεν Ζερμαίν και αποκλείστηκε με 0-1 στη Λευκωσία και 0-2 στη Γαλλία. Κατέκτησε την Ασπίδα για 4η φορά όταν νίκησε τον Απόλλωνα με 3-0. Στο πρωτάθλημα πήρε την 4η θέση ενώ αναδείχθηκε Κυπελλούχος για 13η φορά όταν στον τελικό νίκησε με 4-1 τον Απόλλωνα.

1993-94. Κατέκτησε εκ νέου την Ασπίδα όταν επιβλήθηκε της Ομόνοιας με 4-3.Στο πρωτάθλημα πήρε την 3η θέση ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Ανόρθωση.

 

1994-95. Κινδύνεψε σοβαρά για διαβάθμιση αλλά στο τέλος ανέκαμψε και πήρε τελικά την 5η θέση. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ο Γιόζεφ Κίπριχ με 25 τέρματα. Στο κύπελλο παρουσίασε τον καλό του εαυτό και κατέκτησε πανηγυρικά το τρόπαιο όταν στον τελικό νίκησε με 4-2 τον Απόλλωνα.

1995-96. Απέκλεισε την Νέφτσι Μπακού από το Αζερμπαϊτζάν με 3-0 και 0-0 για το κύπελλο κυπελλούχων. Στον επόμενο γύρο υποχρέωσε σε ισοπαλία 0-0 τη Λα Κορούνα αλλά έχασε με 8-0 στον επαναληπτικό. Αυτή τη χρονιά το ΑΠΟΕΛ πέτυχε το νταμπλ για 4η φορά στην ιστορία του. Κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς να δεχτεί ήττα ενώ στο κύπελλο νίκησε στον τελικό την ΑΕΚ με 2-0 και πήρε το τρόπαιο για 15η φορά.

1996-97. Ιδρύθηκε η εταιρεία ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ. Μια σημαντική εξέλιξη αφού διαχωρίζονται εντελώς η διοίκηση και τα οικονομικά της Ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΠΟΕΛ από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του σωματείου. Αυτή η εξέλιξη ήταν επιβεβλημένη για να βγει η ομάδα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει. Ο Μάικ Ιωαννίδης ήταν ο πρωτεργάτης για τη σύσταση της εταιρείας και ο πρώτος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της. Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 600000ΛΚ ενώ μεταξύ σωματείου και εταιρείας υπογράφηκε συμφωνία με πενταετή διάρκεια για καταχώρηση στην εταιρεία των δικαιωμάτων του ποδοσφαιρικού τμήματος έναντι του ποσού των 100000ΛΚ ετησίως. Η συμφωνία αυτή έκτοτε ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια. Στα ποδοσφαιρικά το ΑΠΟΕΛ έκανε μεγάλη πορεία στην Ευρώπη στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Απέκλεισε κατά σειρά τις Σαντογιάρ με 5-1 εκτός και 4-2 εντός και τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης με 1-0 εκτός και 2-1 εντός αλλά στην επόμενη φάση αποκλείστηκε από την Εσπανιόλ αφού έφερε 2-2 εντός έδρας και ηττήθηκε με 1-0 στην Ισπανία. Κατέκτησε την Ασπίδα για 6η φορά όταν νίκησε με 1-0 την ΑΕΚ. Στο πρωτάθλημα πήρε την 5η θέση αλλά στο κύπελλο κατάφερε και κατέκτησε για άλλη μια φορά το θεσμό. Νίκησε στον τελικό την Ομόνοια με 2-0.

1997-98. Στην Ευρώπη και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέκλεισε την ΙΒ Τόρσαβν από τα Νησιά Φαρόε με 6-0 και 1-1. Η νίκη που πέτυχε με 6-0 στη Λευκωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αφού ισοφάρισε τη νίκη του1963 επί της Τζόβικ Λύν Όσλο. Στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Στούρμ Γκρατς της Αυστρίας με 0-1 και 0-3. Στο πρωτάθλημα είχε μια πολύ άσχημη χρονιά αφού τερμάτισε στην 7η θέση και στο κύπελλο αποκλείστηκε στον προημιτελικό από την Ανόρθωση. Παρόλα αυτά στο ξεκίνημα της περιόδου το ΑΠΟΕΛ κέρδισε για 7η φορά στην ιστορία του την Ασπίδα όταν νίκησε την πρωταθλήτρια Ανόρθωση με 2-1.

1998-99. Πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα αλλά αναδείχθηκε Κυπελλούχος Κύπρου για 17η φορά όταν στον πολυσυζητημένο τελικό νίκησε την Ανόρθωση με 2-0.

1999-00. Το ΑΠΟΕΛ αλλάζει έδρα. Καινούργια έδρα του γίνεται το νέο ΓΣΠ. Έχασε την Ασπίδα από την Ανόρθωση αφού ηττήθηκε με 2-0. Στο πρωτάθλημα πήρε την 3η θέση ενώ στο κύπελλο έχασε στον τελικό από την Ομόνοια με 4-2.

 

2000-01. Στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέκλεισε την Αλβανική Τόμορι με 3-2 εκτός και 2-0 εντός αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε από την Μπριζ με 0-2 εκτός και 0-1 εντός. Στο πρωτάθλημα πήρε την 5η θέση ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τη Νέα Σαλαμίνα με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ.

2001-02. Η αποτυχία της προηγούμενης περιόδου έκανε τους πάντες στην ομάδα να πεισμώσουν με αποτέλεσμα να καταφέρει η ομάδα να κερδίσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά από το 1996.Έδωσε τη μεγάλη μάχη και πήρε τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική. Στο Κύπελλο όμως δέχθηκε ταπεινωτική ήττα-αποκλεισμό από τη Σαλαμίνα (ομάδα Β΄Κατηγορίας) μέσα στο ΓΣΠ με 1-0.

2002-03. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος έδωσε φτερά στους παίκτες του ΑΠΟΕΛ και στην Ευρώπη έφθασαν μια ανάσα πριν από τους ομίλους του Τσαμπίον Ληγκ όπου αποκλείστηκε στον 3ο προκριματικό από την ΑΕΚ Αθηνών με 2-3 και 0-1 (προηγουμένως το ΑΠΟΕΛ είχε αποκλείσει τη Φλόρα Ταλίν και τη Τομόρι). Είχε συνέχεια όμως στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ όπου κατάφερε να φθάσει στο 2ο γύρο της διοργάνωσης και να αποκλειστεί από τη Γερμανική Χέρτα με 0-1 και 0-4. Στον 1ο γύρο το ΑΠΟΕΛ είχε αποκλείσει την Αυστριακή Γκράτσερ. Έτσι το ΑΠΟΕΛ δημιούργησε μια νέα επίδοση για την Κύπρο αφού ήταν η πρώτη Κυπριακή ομάδα που κατάφερε να αγωνιστεί σε 10 Ευρωπαϊκούς αγώνες σε μια περίοδο. Με το ξεκίνημα της περιόδου το ΑΠΟΕΛ πρόσθεσε άλλο ένα τίτλο στη συλλογή του. Κατέκτησε με εντυπωσιακό τρόπο την Ασπίδα όταν νίκησε με 6-3 την Ανόρθωση. Στο πρωτάθλημα το ΑΠΟΕΛ έχασε τον τίτλο μέσα από τα χέρια του αφού 3 αγωνιστικές πριν από το τέλος αυτοκτόνησε στο ΓΣΠ χάνοντας με 3-2 από το Διγενή και έδωσε έτσι τον τίτλο στην Ομόνοια. Στο κύπελλο το ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τη μετέπειτα κυπελλούχο Ανόρθωση.
2003-04. Ξεκίνησε την αγωνιστική περίοδο με τις Ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και αφού απέκλεισε την Ντέρτι Σίτυ με 2 νίκες δεν τα κατάφερε απέναντι στην Μαγιόρκα στην επόμενη φάση. Στο πρωτάθλημα όμως κατάφερε να κερδίσει το τρόπαιο χάνοντας το αήττητο του μόνο στην τελευταία αγωνιστική με αντίπαλο την Ομόνοια. Στο κύπελλο αποκλείστηκε και πάλι στον ημιτελικό αλλά αυτή τη φορά από την ΑΕΛ.

2004-05. Στο Τσάμπιονς Ληγκ το ΑΠΟΕΛ πέρασε απευθείας στο 2ο προκριματικό όπου αντιμετώπισε τη Σπάρτα Πράγας. Έδωσε μια μεγάλη μάχη για την πρόκριση αλλά στο ΓΣΠ εξήλθε ισόπαλο 2-2 ενώ στον επαναληπτικό έχασε με 2-1. Κέρδισε την Ασπίδα νικώντας την ΑΕΚ . Στο πρωτάθλημα αρκέστηκε στη 2η θέση ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε στους ημιτελικούς από το Διγενή.

 

2005-06. Στο ΟΥΕΦΑ το ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στον 1ο γύρο τη Μπιρκιρκάρα Μάλτας την οποία και αποκλείει με 0-2 και 4-0. Στο 2ο γύρο κληρώνεται με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ την οποία κερδίζει με 1-0 στο ΓΣΠ και μετά από εκπληκτική εμφάνιση παίρνει τη πρόκριση με 2-2 στο Ισραήλ. Στον 3ο γύρο το ΑΠΟΕΛ αγωνίζεται με την πανίσχυρη Χέρτα Βερολίνου όπου αποκλείεται με 0-1 και 3-1 στον επαναληπτικό. Στο πρωτάθλημα αρκείται στην 3η θέση ενώ κατακτά το κύπελλο για 19η φορά στην ιστορία του κερδίζοντας στον τελικό την ΑΕΚ με 3-2.

2006-07. Στην Ευρώπη το ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στον 1ο προκριματικό την Μουράτα (Σαν Μαρίνο) την οποία και καταφέρνει να αποκλείσει με 2 νίκες ενώ στο 2ο προκριματικό αντιμετωπίζει την Τουρκική Τραμζοσπόρ με την οποία φέρνει ισοπαλία 1-1 στο ΓΣΠ αλλά έχασε την πρόκριση στον επαναληπτικό στην Τουρκία όταν ηττήθηκε με 1-0. Κερδίζει το πρωτάθλημα για 19η φορά στη ιστορία του. Στο κύπελλο αποκλείστηκε στους ημιτελικούς με 1-1 και 3-1.

2007-08. Το ΑΠΟΕΛ παίρνει το κύπελλο κερδίζοντας την Ανόρθωση στον τελικό και συμμετέχει στο UEFA Cup 2008.Αφού περνά την Pelister Σκοπίων με 0-0 και 1-0 στον 1ο προκριματικό και τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου με 2-2 και 3-3 στον 2ο προκριματικό, αντιμετωπίζει τη Schalke04 Γερμανίας στα πλαίσια του πρώτου γύρου του κυπέλλου UEFA και χάνει με 1-4 και 1-1.

2008-09. Το 2008-09 αγωνίστηκε στο Κύπελλο UEFA και αφού πέρασε από την Πέλιστερ Σκοπίων 0-0 και 1-0 στον 1ο προκριματικό αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και με 2-2 και 3-3 στον 2ο προκριματικό, πέρασε πανηγυρικά στην επόμενη φάση. Αργότερα αντιμετώπισε την Γερμανική Σάλκε όπου έχασε με 4-1 στην Λευκωσία ενώ έφερε ισοπαλία 1-1 στο Βερολίνο. Την ίδια χρονιά κατέκτησε μετά από εξαιρετική αγωνιστική παρουσία το 20ο πρωτάθλημα στην ιστορία. Πρωταθλήτρια Κύπρου ανακηρύχθηκε επίσης και η καλαθοσφαιρική ομάδα.

2009-10. Η χρονιά που έμελε να γραφτεί η πιο χρυσή σελίδα του ΑΠΟΕΛ στην ένδοξη ιστορία του. Με μια μαγευτική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ κατάφερε να αποκλείσει τις Στρέιμουρ, Παρτίζαν και Κοπεγχάγη στα προκριματικά της διοργάνωσης και προκρίθηκε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Κληρώθηκε στον 4ο όμιλο μαζί με τις Τσέλσι, Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης. Μάλιστα στο πρώτο του αγώνα στο Τσάμπιονς Λιγκ παίρνει ισοπαλία μέσα στο «Βιθέντε Καλδερόν» απέναντι στην μεγάλη Ατλέτικο Μαδρίτης κατακτώντας τον πρώτο του βαθμό στον θεσμό. Αποχαιρέτησε την διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά αφού στον τελαυταίο του αγώνα απέσπασε ισοπαλία 2-2 με την φημισμένη Τσέλσι μέσα στο Λονδίνο. Στις εγχώριες διοργανώσεις η χρονία δεν τελειώσε ιδανικά αφού η ομάδα ξέμεινε από δυνάμεις από την υπερπροσπάθεια στην Ευρώπη και κατετάγη 2η στο πρωτάθλημα ενώ έχασε στον τελικό του Κυπέλλου από τον Απόλλωνα με 2-1. Στην καλαθόσφαιρα η ομάδα μας κατέκτησε για 2η σωνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα.

 

Εθνική Προσφορά

Η ιστορία του ΑΠΟΕΛ δεν περιορίζεται μόνο στον αθλητικό τομέα, αλλά επικεντρώνεται και καλύπτει όλους τους εθνικούς αγώνες. Κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-59) αρκετοί παράγοντες, αθλητές, μέλη και φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ σύρθηκαν στις φυλακές και τα κρατητήρια. Πολλοί από αυτούς μάλιστα εντάχθηκαν στις δυνάμεις της ΕΟΚΑ και με ενθουσιασμό και πατριωτισμό πολέμησαν τους Άγγλους αποικιοκράτες ενώ μερικοί θυσίασαν και αυτή ακόμη τη ζωή τους για την ελευθερία του τόπου μας. Ο πρώτος απαγχονισθείς ήρωας της ΕΟΚΑ ήταν ο Μιχαλάκης Καραολής , αθλητής στίβου του ΑΠΟΕΛ, ενώ ο αγνός φίλαθλος του σωματείου Χαράλαμπος Μούσκος έπεσε μαχόμενος κατά των Άγγλων, σε ενέδρα στη περιοχή Σόλων.

Ο τότε πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Ευθύβουλος Ανθούλλης και τότε γενικός γραμματέας Τίτος Φάνος συνελήφθηκαν και κλείστηκαν στα κρατητήρια για τη δράση τους στην ΕΟΚΑ. Αισθητή επίσης ήταν η συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ και στον διακοινοτικό αγώνα του 1963. Το οίκημα του, που βρισκόταν στην οδό Λεωνίδου, μετατράπηκε σε πραγματικό οπλοστάσιο και ορμητήριο του αγώνα. Πολλά μέλη του ΑΠΟΕΛ έδωσαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή κατά των Τούρκων. Έτσι ένας άλλος κατάλογος ηρώων προστέθηκε στο ηρώο του ΑΠΟΕΛ: Αντώνης Ιωάννου, Λεύκος Αναστασιάδης, Φίλιππος Χατζηγεωργίου, Γιαννάκης Αεροπόρος, Ευάγγελος Πάυλου, Κωστάκης Πατσαλίδης είναι μερικά από τα ονόματα των μελών του ΑΠΟΕΛ που θυσίασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι κατά των Τούρκων.

Από την άλλη, τραγικές στιγμές έμελλε να ζήσει ο τόπος μας με τη θηριωδία της βάρβαρης τουρκικής εισβολής το 1974, είχαν σαν αποτέλεσμα η αθλητική οικογένεια του ΑΠΟΕΛ να στερηθεί και άλλα από τα μέλη της.

Τρία από τα εκλεκτότερα μέλη του ΑΠΟΕΛ έχουν συνδέσει το όνομα τους με την προσφορά του ΑΠΟΕΛ στον αγώνα κατά των Τούρκων εισβολέων. Ο υποστράτηγος Τάσος Μάρκου , μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΟΕΛ και έφορος ποδοσφαίρου, υπερασπίστηκε σαν λιοντάρι την πατρική γη στη μάχη της Μιας Μηλίας και από τις 14 Αυγούστου 1974 είναι αγνοούμενος. Ο καλαθοσφαιριστής Γιαννάκης Μαύρος (αδελφός του Λάζαρου Μαύρου) έπεσε στο πεδίο της μάχης, ενώ ο πρωταθλητής μας στην επιτραπέζια αντισφαίριση, Μιχαλάκης Ζαμπάς και ανθυπίλαρχος των τεθωρακισμένων, που θεωρείτο αγνοούμενος από το 1974, αναγνωρίσθηκε το 2001 με τη μέθοδο του DNA και κηδεύτηκε με τιμές ήρωα, τον Ιούνιο του 2001.

Αυτή είναι εν συντομία η μεγάλη προσφορά του ΑΠΟΕΛ στο μακροχρόνιο εθνικό αγώνα της πατρίδας μας. Κι αυτό τον αγώνα συνεχίζει ο ΑΠΟΕΛ σήμερα, δίπλα στην πολιτική μας ηγεσία κι αν χρειαστεί τα μέλη και οι φιλάθλοι του να πολεμήσουν πάλι για την ελευθερία του νησίου μας, θα το κάνουν…