14 Αυγούστου 1974, Β’ φάση εισβολής

13 Αυγούστου 1974 στη Γενεύη οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρόντες στο τραπέζι οι Γκιουνέζ, Γκάλλαχαν, Ντενκτάς, Μαύρος, Κληρίδης. Οι Τούρκοι ζητούν άμεσα λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ο σημερινός πολιτικός στόχος των πολιτικάντηδων μας-οι τότε επιδιώξεις των Τούρκων).Ο Κληρίδης ζητά πίστωση χρόνου την ίδια ώρα που οι Τούρκοι θέλουν άμεσα απάντηση. Γύρω στις 3:00 πμ o Γκιουνέζ (εκπρόσωπος της Τουρκίας κατά την διάρκεια των συνομιλιών) σηκώνεται και πηγαίνει στο τηλέφωνο δίνοντας το συνθηματικό “Η Αισέ μπορεί να πάει διακοπές” . Ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει η β΄φάση της εισβολής.
14 Αυγούστου αρχίζει η επίθεση των Τούρκων σε δύο μέτωπα(προς Βαρώσι-Μόρφου). Για ακόμα μια φορά η επίθεση των Τούρκων μας βρίσκει απροετοίμαστους. Οι Τούρκοι φτάνουν έξω από τα τείχη της Αμμοχώστου και στέλνουν ένα αξιωματικό στην πόλη να διαπραγματευτεί για θέματα ύδρευσης ,ρεύματος κτλ. Ο Τούρκος αξιωματικός προς έκπληξη του βρίσκει μια πόλη άδεια. Βλέποντας εγκατελειμένη την πόλη οι Τούρκοι χωρίς δεύτερη σκέψη προχωρούν στην κατάληψη της Αμμοχώστου. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της δεύτερης φάσης της εισβολής όπου υπήρξε αντίσταση αναδύθηκε το μεγαλείο της αθάνατης ελληνικής ψυχής δείχνοντας στους εκ Μογγολίας βάρβαρους κατακτητές πως οι Έλληνες δεν παραδίδονται, ΝΙΚΟΥΝ Η ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ! Ηρωική μορφή της αντίστασης ήταν ο ηρωομάρτυρας εκ Παραλιμνίου ταγματάρχης Τάσος Μάρκου, διοικητικό μέλος του σωματείου ΑΠΟΕΛ και έφορος ποδοσφαίρου, όπου μόνος με το αυτόματο του υπερασπίστηκε σαν λιοντάρι την πατρική γη στη Μάχη της Μιας Μηλιάς παίρνοντας επάξια θέση στα επουράνια δίπλα από Λεωνίδα και το Γρηγόρη.
Η απάντηση στους σημερινούς νεοκύπριους γραικύλους και ριψάσπιδες που καθυβρίζουν νυχθημερόν τη μητέρα Ελλάδα δίνεται μέσα στο έπος της ΕΛΔΥΚ. Η ΕΛΔΥΚ το 1974 έγραψε έπος με χρυσά γράμματα στα αιματοβαμμένα κυπριακά χώματα.Όταν οι χιλιάδες Τούρκοι επιτέθησαν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, κατασφαγιάσθησαν σαν σκυλιά από τα ελάχιστα αμούστακα παλληκάρια που απέδειξαν πως ο Τούρκος γονατίζει μπροστά στη λεβεντιά και πολεμική αρετή του Έλληνα. Όταν το τουρκικό πεζικό αποδεκατίστηκε, οι Τούρκοι άνανδρα βομβάρδισαν με αεροπλάνα το στρατόπεδο. Αξιοσημείωτο πως οι ΕΛΔΥκάριοι κράτησαν με την αντίσταση τους το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.
Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην αναφερθούμε και στην μεγάλη προδοσία. Όταν ζητήθηκε βοήθεια από τον ηγέτη της μεταπολίτευσης και πρωθυπουργό Καραμανλή αυτός απάντησε: ”Η Κύπρος κείται μακράν». Και εμείς ρωτάμε τον «εθνάρχη».
-Ήταν κοντά ‘’κύριε΄΄ Καραμανλή η Κύπρος το 450 π.Χ όταν ο Κίμωνας ήρθε με τις τριήρεις να απελευθερώσει την Κύπρο από τους κατακτητές Πέρσες και μάκρυνε η απόσταση για τα αερωθούμενα και τα φάντομ της Ελλάδας;;
Εμείς, ως Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φιλάθλων ΑΠΟΕΛ στέλλουμε ξεκάθαρο μήνυμα, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να ανοίξει επιτέλους ο φάκελος της Κύπρου για να φανεί ποιος πρόδωσε πραγματικά την Κύπρο το 1974.
-Τί να φοβαται άραγε το σημερινό πολιτικό καθεστώς και δεν τον ανοίγουν;;
-Γιατί ποτέ δεν έγινε δίκη για την προδοσία της Κύπρου;
-Γιατί οι προδότες Μπονάνος, Αραπάκης, Γαλατσάνος, Ντάβος παρά να εκτελεσθούν για εσχάτη προδοσία βρήκαν καταφύγιο και στέγη στη «δημοκρατική» κυβέρνηση Καραμανλή;;
-Τι ειπώθηκε στη μυστική συνάντηση Καραμανλή-Ετζεβίτ-Μακάριου στο Παρίσι το 1974;;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν μόνο με το άνοιγμα του φακέλου και τότε…θα πέσουν αγάλματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αμετανόητος
Ενωτικός