Το έπος του 1940 και το ένδοξο “ΟΧΙ”

Βρισκόμαστε στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο αιματηρού ίσως πολέμου που έζησε ποτέ η ανθρωπότητα.  Αντίπαλα στρατόπεδα είναι οι δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία-Ιταλία-Ιαπωνία) και οι Συμμαχικές δυνάμεις (Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α , Γαλλία).  Κατά τη διάρκεια του Β΄.Π.Π  ενεπλάκησαν σχεδόν όλα τα έθνη του κόσμου λόγω της μεγάλης επέκτασης του πολέμου. Κάποια έθνη υποδουλώθηκαν δίνοντας γη και ύδωρ  στον εχθρό και μερικά πλήρωσαν με πόνο και αίμα το τίμημα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ο Ιταλός πρεσβευτής  Εμμανουέλε  Γκράτσι γύρω στις 03:00 το πρωί επισκέπτεται τον Ιωάννη Μεταξά ζητώνας του επιτακτικά  να επιτρέψει στα ιταλικά στρατεύματα να καταλάβουν στρατηγικά σημεία στην Ελλάδα. Ο Μεταξάς απαντά με ένα περήφανο μεγαλόφωνο ΟΧΙ, ένα ΟΧΙ το οποίο αντιλαλεί την αιωνιότητα της αθάνατης Ρωμιοσύνης και έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια Ιστορία αφού η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά στον κόσμο τον τρόπο με τον οποίο οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι.

Το επόμενο πρωινό κηρύσσεται ο πόλεμος. Οι Έλληνες πολεμιστές της ελευθερίας δρασκελούν τα χιονισμένα καταρράχια της Πίνδου και με το σύνθημα  ‘’ΑΕΡΑ’’  σκορπούν τον τρόμο και κατατροπώνουν τους επίδοξους  Ιταλούς κατακτητές απελευθερώνοντας  ταυτόχρονα αλύτρωτα ελληνικά εδάφη όπως η Β. Ήπειρος και το Τεπελένι. Τόσο μεγαλειώδες ήταν το  ηθικό και το αγωνιστικό σθένος των Ελλήνων που ανάγκασε τα δύο μεγάλα αντίπαλα στρατόπεδα (Αγγλία-Γερμανία) να το εκθειάσουν:

Ουίντστον Τζώρτζιλ: ‘’Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.’’

 Αδόλφος Χίτλερ: «Χάριν τής ιστορικής αληθείας οφείλω νά διαπιστώσω ότι μόνον οί Ελληνες, εξ” όλων τών αντιπάλων οί οποίοι μέ αντιμετώπισαν, επολέμησαν μέ παράτολμον θάρρος καί υψίστην περιφρόνησιν πρός τόν θάνατον…»

Δυστυχώς όμως,δεν ήταν όλος ο ελληνικός λαός στο πλευρό του Μεταξά. Η δουλοπρεπέσταη ηγεσία του Κ.Κ.Ε(Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) αντιτάχθηκε στον ελληνοιταλικό πόλεμο λόγω του συμφώνου Μολότωφ-Ρίμπεντροπ που είχε ο Στάλιν με τον Χίτλερ δείχνοντας για ακόμη μια φορά ποιοι είναι ο πραγματικοί εφιάλτες του έθνους. Συγκεκριμένα το ΚΚΕ κατηγορεί :‘ο πόλεμος αυτός που προκλήθηκε εσκεμμένα από τη βασιλομεταξική σπείρα ουδεμία σχέση έχει με την υπεράσπιση της πατρίδας μας και καλεί τον ελληνικό λαό να πετάξει τα όπλα και να μην πολεμήσει τους Ιταλούς!!

Μεγάλη ήταν επίσης η συνεισφορά της Κύπρου στον αγώνα του 40΄.Εκτός από την εθελοντική συμμετοχή των Κυπρίων, η Εθναρχούσα Εκκλησία κήρυξε έρανο και σύσσωμος ο κυπριακός ελληνισμός έδινε ότι μπορούσε για να βοηθήσει την μάνα Ελλάδα. Ως δείγμα ευχαρίστησης η Ελλάδα έστελνε στους συνεισφέροντες μικρά απλά δαχτυλίδια στα οποία υπήρχε χαραγμένο Εθνικός αγών 1940. Από τους εράνους απουσίαζε το Κ.Κ.Κ(Σημερινό ΑΚΕΛ) λόγω της στενής σχέσης Κ.Κ.Κ-Κ.Κ.Ε. Καλό λοιπόν θα ήταν να βάζουν τη γλώσσα μέσα στο στόμα κάποιοι ριψάσπιδες και γραικύλοι πριν μιλήσουν για περιβόητους αντιφασισμούς και αντιστάσεις.

Αμετανόητος Ενωτικός