Πετράκης Γιάλλουρος – 07/02/1956 ΑΘΑΝΑΤΟΣ

7 Φεβρουαρίου 1956 και το πνεύμα της ΕΟΚΑ έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλο το νησί. Σύσσωμος ο κυπριακός λαός βρίσκεται στο πλευρό του Διγενή και των παλληκαριών του αξιώνοντας την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση μετά της μητρός πατρίδος.
Η μαθητική νεολαία, μπροστάρης στον αγώνα, κινητοποιείται και οργανώνει διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια παρά τις έντονες αντιδράσεις των Άγγλων. Σε μια από αυτές τις διαδηλώσεις δολοφονείται άνανδρα ο 17χρονος Πετράκης Γιάλλουρος, αριστούχος μαθητής και σημαιοφόρος του Γυμνασίου Αμμοχώστου γνωστός και ως το «ξανθό αγόρι της Καρπασίας με τα σπινθηροβόλα γαλάζια μάτια”. Η θέληση της αμούστακης νεολαίας είναι όμως ακατάβλητη. Τα όνειρα δεκαετιών για ξεσηκωμό και αγώνα γίνονται πλέον πραγματικότητα και η φωνή του Πετράκη-η φωνή της ΈΝΩΣΗΣ δεν φυλακίζεται σε κανένα κελί, δεν διαλύεται κάτω απ’ το σκλαβωμένο χώμα, δεν παραδίδεται στον Μαχαιρά και στο Δίκωμο και ουτε πνίγεται στη θηλιά της αγχόνης.
Τα ιδανικά του Πετράκη, το ήθος και οι αξίες του διαφαίνονται μέσα από μία επιστολή προς του γονείς του:

“«Δεν συμφωνώ αγαπητέ μου πατέρα στο ότι ένας άνθρωπος πρέπει πρώτα να κοιτάξει για τον εαυτό του και ύστερα για την πατρίδα του. Τότε αυτός, καταντά άκρως εγωιστής, τομαριστής και μπορώ να πω αναίσθητος. Διότι όταν δεν κυριαρχεί μέσα του το αίσθημα της φιλοπατρίας, το ευγενέστερο των αισθημάτων, δεν είναι δυνατό να κυριαρχεί κανένα άλλο ευγενές αίσθημα… Εξ άλλου, αγαπητέ μου πατέρα, η ορμή του ανθρώπου προς την ύλη, δηλαδή τον πλούτο και την καλοπέραση και η ικανοποίηση τούτη, δεν προσφέρει την πραγματική ευτυχία του ανθρώπου. Την απόλυτη ευτυχία προσφέρει στους ανθρώπους και ιδίως όταν είναι Έλληνες, η ορμή προς τα ανώτερα ιδανικά την αγάπη προς την Πατρίδα και τον πόθο ακόμη και να θυσιαστεί για την ελευθερία της που είναι και δική του ατομική ελευθερία και αξιοπρέπεια»…

Ερώτημα: “Πόσοι 17 χρονοι και μεγαλύτερης ηλικίας ζώντες εν έτει 2018 έχουν τις ιδέες και το αγωνιστικό σθένος του Πετράκη;;”

ΖΗΤΩ Ο ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΣ
ΖΗΤΩ Η ΕΟΚΑ
ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ

Αμετανόητος Ενωτικός